צמיחה משפחתית

צמיחה משפחתית

מרצה בכיתה

משפחה היא לעתים עניין מורכב, ויש מי שרוצה ללמוד על המורכבות הזאת ולסייע למשפחות אחרות. לימודי הדרכת הורים קיימים לא מעט שנים בישראל, וההתעניינות בהם הולכת וגדלה. ייעוץ משפחתי מאפשר למשפחות להמשיך לתפקד בצורה תקינה. הכלים שניתנים במסגרת ייעוץ למשפחה מסייעים למשפחות שנמצאות בקונפליקט או חוות משבר להתמודד בצורה טובה יותר.

כל משפחה בדרכה

משפחות שונות מתמודדות עם אתגרים שונים. האתגרים יכולים להוביל לצמיחה והבנה מחודשת של חשיבות המשפחה המלוכדת. האתגרים גם עלולים לפורר את המשפחה וגם אם תיראה מתפקדת כלפי חוץ, בני המשפחה חווים את הקושי בצורה ברורה. ייעוץ משפחתי מיועד למשפחות שנמצאות במשבר כלשהו. זה יכול להיות משפחה שבה המשבר קשור לאחד מהילדים וזה יכול להיות גם משבר משפחתי כמו למשל גירושים של זוג ההורים. אבל, ייעוץ משפחתי יכול להינתן גם כדי למנוע משברים. מי שלומד לימודי הדרכת הורים יכול להדריך ולסייע לזוג ההורים לרכוש כלים מתאימים. כלים אלה נועדו כדי למנוע מקושי, אתגר או עניין נקודתי להפוך למשבר ולמוקד של כעס ומתח בין בני המשפחה.

מה אפשר לעשות עם זה?

יחד עם ריבוי הקורסים של לימודי הדרכת הורים, הולכת  וגדלה המודעות של בני ובנות זוג לכך שטיפול או ייעוץ משפחתי הוא לא משהו שיש להתבייש בו או להסתיר. מי שלומדים הדרכת הורים לומדים על גישות טיפול שונות, על מצבים משפחתיים שונים ועל האופן בו כל משפחה עשויה להתמודד. מטפל טוב הוא כזה שמקדיש זמן על מנת ללמוד את המטופל. יהיו מי שיגידו שבכל מה שקשור להדרכה או ייעוץ משפחתי צריך ללמוד מספר שיטות ודרכי התבוננות, וזאת כדי להגדיל את ארגז הכלים המקצועי של המטפל. ממש כפי שאין משפחה אחת שדומה לשניה, כך הפיתרון לא תמיד טמון בשיטת טיפול זו או אחרת.

באיזה גילים?

האם ייעוץ משפחתי מיועד אך ורק למשפחות שהילדים בהן גדולים וכבר עזבו את הבית? ממש לא. לימודי הדרכת הורים מלמדים את המטפל העתידי לטפל במגוון גילים, כך שאין חשש שהידע מוגבל רק לילדים צעירים או רק לבוגרים. יחד עם זאת, כאשר אתם מחפשים ייעוץ משפחתי עבור המשפחה שלכם, כדאי לבדוק ולבחור מטפל או מטפלת אשר מנוסים בשכבת הגילים של ילדי המשפחה או בנושא שעל הפרק. כך או כך, המפגשים הראשונים לרוב מאפשרים בחינה הדדית הן של המטפל והן של המטופל.
בנוסף, כדאי להגדיר מראש את המטרה הרצויה בייעוץ המשפחתי או בהדרכת ההורים. חשוב להגדיר מטרה ברורה וזאת על מנת לבדוק לאורך הדרך שלא סטינו מהדרך ואנחנו עדיין מכוונים את המאמצים כדי להשיג אותה.
חשוב להגיע עם ראש פתוח למפגשים. הורים רבים ודאי יחששו להיחשף או שיבואו טעונים עם אג'נדות וגישות שאותן הם מתקשים לשחרר, מה שעלול לפגום בהצלחה של הטיפול.